עמוד הבית » מסיק זיתים בישראל: מסורת, איכות ותשוקה בשמן הזית של יד מרדכי

מסיק זיתים בישראל: מסורת, איכות ותשוקה בשמן הזית של יד מרדכי

מסיק, צילום: יד מרדכי
שמן הזית של יד מרדכי מתחיל את דרכו במטעים מובחרים בעמק יזרעאל, רמת הגולן ובדרום הנגב, שם פועלים חקלאים מסורים המקדישים את זמנם לגידול זני זיתים משובחים. לאחר הקטיף, מגיעים הזיתים לבית הבד במושב היוגב שבצפון הארץ, המתמחה בהפקת שמן זית כתית מעולה בתהליך מוקפד של כבישה קרה.

התחנה הבאה במסע היא במפעל יד מרדכי בעוטף עזה. כאן עובר שמן הזית סדרת בדיקות איכות קפדניות על ידי צוות מומחים שהוסמכו על ידי איגוד שמן הזית העולמי. רק שמן שעומד בסטנדרטים הגבוהים ביותר נארז ונשלח למדפי החנויות ולבתי הצרכנים, כחלק ממחויבות בלתי מתפשרת לאיכות ולמצוינות.

מסיק, צילום: יד מרדכי

 

>>> בלעדי: ההתמכרות הסמויה גלויה 

מסורת ייצור תחת אתגרים
עונת מסיק הזיתים, הנמשכת מאוקטובר ועד סוף דצמבר, נמצאת בשיאה. השנה, על אף האתגרים הביטחוניים, מפעל יד מרדכי חזר לפעילות כעבור חודש מהאירועים שפקדו את האזור באוקטובר 2023. המסורת הוותיקה נמשכת, גם כאשר חלק מעובדי המפעל פועלים במסירות רבה בעודם מפונים מבתיהם.

בדיקות איכות ומומחיות ברמה עולמית
כל בקבוק שמן זית של יד מרדכי עובר תהליך בדיקות יסודי על ידי לפחות שלושה מתוך ששת מומחי הטעימה המוסמכים של החברה. הצוות, המשתתף גם בתחרויות ובפאנלים בינלאומיים, מבטיח שמירה על סטנדרטים גבוהים ועקביים.

שמן זית עטור פרסים
יד מרדכי זכתה בשנים האחרונות בפרסים יוקרתיים על איכות שמן הזית שלה. בין הבולטים, זכייה בפרס הראשון בתחרות שמן זית בינלאומית שנערכה ביוון בשנת 2023 – מהחשובות בעולם.

שיטות המסיק: בין מסורת לחדשנות
מסיק הזיתים בישראל משלב בין מסורת לטכנולוגיה מתקדמת. לצד השיטה הידנית המסורתית והשימוש במנערת, פועלת גם הבוצרת – מכונה חדשנית המסוגלת לאסוף זיתים במהירות וביעילות. עם זאת, בשל אופיים של המטעים בארץ, מרבית המסיק מתבצע בשיטות המסורתיות או המשולבות.

יותר משמן זית – סמל למסירות ואהבה לארץ
שמן הזית של יד מרדכי מגלם בתוכו את הטעמים, הארומות והאיכות של אדמת ישראל. בזכות שיתוף פעולה עם חקלאים מקומיים ומומחיות רבת שנים, מצליחה החברה להציע מוצר שכולו גאווה ישראלית, אפילו בזמנים מאתגרים.

מסיק, צילום: יד מרדכי

 

כל מה שצריך לדעת על שמן זית: איכות, אחסון וטיפים שימושיים

שמן הזית הוא מרכיב מרכזי בתזונה הים-תיכונית, המוכרת בעולם בזכות תרומתה לבריאות ואורח חיים מאוזן. כדי ליהנות מהיתרונות התזונתיים והטעם המיוחד של שמן הזית, חשוב לבחור בשמן איכותי ולעשות בו שימוש נכון. פנינו לדורית שאלתיאל-יערי, דיאטנית יד מרדכי, ולתמר ציוני, טכנולוגית שמן זית, כדי ללמוד מהם המדדים לאיכות השמן, דרכי האחסון הנכונות וטיפים שימושיים.

כיצד לזהות שמן זית איכותי?

1. דרגת חמיצות:
רמת החומציות של שמן הזית מצביעה על אחוז חומצות השומן החופשיות שבו.

  • שמן זית כתית מעולה חייב להיות בעל חמיצות נמוכה מ-0.8% וללא פגמי טעם או ריח.
  • חומציות נמוכה מעידה על זיתים איכותיים ותהליך הפקה מוקפד.

2. תהליך הפקת שמן זית:

  • כבישה קרה: תהליך מכני בטמפרטורה נמוכה מ-35 מעלות, המבטיח שמירה על ערכים תזונתיים. חימום מעבר לכך עלול לפגוע באיכות השמן.
  • שמן זית כתית מעולה מופק בכבישה קרה בלבד ונחשב לאיכותי ביותר.

3. בדיקות ארומטיות (אורגנולפטיות):
בדיקות אלה נועדו להעריך את טעם, ריח ומרקם השמן:

  • עוצמת הארומות הפירותיות.
  • מרירות וחריפות עדינה (מעידה על נוגדי חמצון).
  • זיהוי פגמים כגון חמצון או טעמי לוואי.

4. צבע ועכירות:

  • צבע השמן אינו מדד לאיכותו; הוא תלוי בזן הזיתים ובשלותם.
  • עכירות יכולה להופיע משמן שלא עבר סינון והיא חלק טבעי מתהליך הייצור.

שמנים בכבישה קרה

  • שמן זית כתית מעולה (Extra Virgin): חמיצות של עד 0.8% וללא פגמים בטעם ובריח – מומלץ ביותר לצריכה.
  • שמן זית כתית: חמיצות גבוהה יותר או פגמים קלים בטעם ובריח.

טיפים חשובים לאחסון שמן זית

  • הרחקה מאור וחום: יש לאחסן את השמן בבקבוק כהה או בפח במקום קריר וחשוך.
  • בחירת מיכל קטן: שימוש בבקבוקים קטנים מפחית חשיפה לחמצן ושומר על איכות השמן.
  • רכישת שמן מחברה מוכרת: כך תבטיחו רמת איכות גבוהה.
  • חיי מדף: שנה-שנתיים מרגע הייצור, ועד שלושה חודשים מרגע הפתיחה.

 

שמן זית יד מרדכי, צילום: סטודיו שטראוס

הפרכת מיתוסים על שמן זית

  • "שמן זית תמיד מר": לא נכון. שמנים שונים מגוונים בטעמיהם, ממריר ועד עדין, בהתאם לזן ותהליך הייצור.
  • "שמן איכותי קופא במקרר": לא מדויק. הקפיאה תלויה בהרכב הכימי של השמן ואינה מעידה על איכותו.
  • "אפשר לזהות איכות לפי הצבע": הצבע אינו מדד לאיכות, אלא תלוי בזן הזיתים ומועד המסיק.

שמן זית איכותי, כמו זה של יד מרדכי, מביא אל השולחן ערכים תזונתיים גבוהים וטעמים ייחודיים. שמרו עליו נכון, ותיהנו מכל היתרונות שהוא מציע!