עמוד הבית » יובש בשפתיים: מה בדיוק עושים עם זה?

יובש בשפתיים: מה בדיוק עושים עם זה?

יובש בשפתיים Actinic Keilitis בשם המדעי, הוא תופעה שכיחה בעונת המעבר, כאשר מזג האוויר הופך יבש והלחות יורדת.

פגעי האקלים (יובש, רוח, קור, שהייה בחדרים ממוזגים ללא לחות מספקת), ביחד עם המבנה הפיזיולוגי של השפתיים, הופכים אותן לאיבר רגיש ומועד להיפגע מיובש ומסדקים.

הגורם ליובש טמון כאמור במבנה הפיזיולוגי של הרקמות בשפתיים. כידוע, עור הפנים שלנו מכוסה כולו בשכבה עבה יחסית של תאים, שתפקידם להגן על השכבות הפנימיות, אולם מבנה העור בשפתיים שונה בתכלית, הוא דק משמעותית מזה של עור הפנים וככזה אין בכוחו לאטום לחלוטין את הממברנה הרירית הפגיעה שמתחתיו.

הוסיפו על זה את העובדה שבשפתיים שלנו יש כמות מזערית של בלוטות שומן ואין כלל בלוטת זיעה ומסיבות אלו אובדן המים בהן גבוה לעין שיעור מהעור בפנים. ואפרופו מים, כשבגוף קיים מחסור בנוזלים, מסתבר שהוא נאלץ "למשוך" מים מהעור כדי להמשיך ולתחזק את המערכות באופן תקין, ואז כשהעור המיובש מופיע הוא מגיח בדמות יובש בקרקפת, בפנים, וכמובן בשפתיים.

למעשה אחת הסיבות העיקריות להופעת היובש בשפתיים, נובעת מהנזק שגורמות קרני השמש. בעניין זה אולי תתפלאו לדעת, אך דווקא השפה התחתונה היא זו החשופה יותר לשמש ולכן היא גם נפגעת יותר מחברתה העליונה. מסיבה זו יש כמובן צורך מובהק למרוח את השפתיים בשפתון עם מקדם הגנה כשלושים דקות לפני החשיפה לשמש ושלושים דקות לאחר החשיפה.

פעמים רבות כשמופיע היובש בשפתיים ובמטרה לשמור על הלחות שבהן, אנו נוטים ללקק אותן. באופן פרדוקסלי, דווקא הליקוק והרוק הם בעוכריה של השפה ונחשבים לגורם משמעותי בכל הקשור לתופעת היובש. הרוק, למעשה שוחק ופוגע בשכבה הדקה של העור המכסה את השפתיים ולאחר שהוא מתנדף הוא מותיר אותן יבשות. "חשוב להימנע מליקוק השפתיים. הליקוק אמנם מרגיע אותן באותו הרגע, אך לטווח הארוך הוא מחמיר את המצב, וזאת כיוון ששכבת הרוק המכסה את השפתיים מתאדה במהירות ומגבירה את קצב התייבשות העור. הדרך הטובה והנכונה לשמירה על לחות השפתיים, תעשה ע"י מריחת שפתון טיפולי, בעל מסנן קרינה, לעיתים תכופות במשך היום", קובע ד"ר דב סטמפלר, מומחה ברפואת עור ומין ויועץ למותג הדרמו קוסמטיקה דוקטור עור.

ננסי ירחי, מנהלת הקשרים הרפואיים במותגי הדרמו-קוסמטיקה לה רוש פוזה ו-וישי, מוסיפה כי לשפתונים רגילים שאינם מכילים מסנן קרינה אין כל ערך ממשי -והיא עצמה ממליצה להימנע מגימיקים שיווקים. "יש היום מגוון רב של תכשירים המכילים תמציות טבעיות, טעמים וצבעים, שהיצרנים מוסיפים כדי להעלות את האטרקטיביות של המוצרים. המוצרים הללו עשויים לגרום לתגובה אלרגית, לגירוי ולהחמרה ביובש השפתיים, ולכן מומלץ לגשת לבית המרקחת ולהתייעץ".

אכן! בחירת תכשיר טיפולי לשפתיים אינה משימה פשוטה. בבואם לרכוש תכשיר שכזה מומלץ בהחלט להימנע ממוצרים המכילים רכיבים הידועים כמי שבכוחם לעורר גירויים בעור (פפרמינט, מנטול, קמפור ומרכיבי בישום באופן כללי). ואם במרכיבים "בעייתיים" עסקינן, שהרי זהו בדיוק המקום לנפץ מיתוס. יש מי שטוענים כי תכשירי הבאלם המבוססים על שמנים מינרליים כמו וזלין גורמים לייבוש השפתיים ואף מזיקים לעור וממכרים. לשיטתם הם טוענים כי השמן המינרלי והפטרולטום (וזלין) נגזרים מנפט גולמי (פטרולטום) המשמש בתעשייה כנוזל בתהליכי חיתוך מתכת.

סוריפקס — שפתון שקוף למניעת יובש ופצעי קור
צילום : יח"צ

 

באלם בטעם קוקה-קולה של ליפסמקר
ד"ר עור שפתון טיפולי לשפתיים צילום : יח"צ
Star dust – סטאר דאסט של מאג'יריי באתר המותג צילום יח"צ

 

LIP PROTECTANT STICK Love Heals x Eight Hour אליזבת ארדן

 

מגן שפתיים מצמח הפוליגונום מורז צמחי מרפא צילום : יח"צ
Bee-Lovely-Busy-Bee-Balm-נילס-יארד-רמדיס-100-