ביוזמת ארגון מורשת יהדות ותרבות איראן בישראל ובשיתוף פעולה עם עיריית ראשון לציון נפתחה התערוכה "נשמה אירנית" (אוצרת: קרן ויסהוז) בקירות אמן בבניין עיריית ראשון לציון (קומות 4-3). התערוכה תוצג עד 19 בספטמבר. בתערוכה משתתפים 10 אומנים ואומניות: אליזבט לורן, מינו מוסאפור, שמואל חזני, יהורם גלילי, מיטרה אריאלי, אודליה יהודיין, רות כהן מרק, ורד גרנדיר פרוכטמן, ניבה הרסגור הנדין והללי פריד (שהיצירה שלה "נשבר לי הלב, תעזרו לי" מופיעה על ספר חדש הנושא שם דומה שבימים אלו יצא לאור על ידי הפסיכולוגית הקלינית נטע ענבר סבן בגלילי הוצאה לאור).
בשבוע שעבר נערך אירוע חגיגי בקירות אמן בבניין עיריית ראשון לציון להשקת התערוכות "נשמה אירנית", "4 עונות החיים" של האמנית סבטלנה מיצ'קו (קומה 1) ו"בבואה של עיר" של האמן מירל לוטן (קומה 2) – שיוצגו עד 19 בספטמבר. אולם האירועים בקירות אמן בעיריית ראשון לציון היה מלא עד אפס מקום באירוע ההשקה, שאותו הנחתה אוצרת התערוכה קרן ויסהוז ובו נשאו דברים בין היתר קרן ויסהוז, מנהלת תחום אמנות אדוה ויינשטיין, סגן ראש העירייה מוטי עג'מי, האמנים סבטלנה מיצ'קו ומירל לוטן, משה טווקולי ואורלי כהן מארגון מורשת יהדות ותרבות איראן בישראל והאמנים יהורם גלילי ואודלייה יהודיין.
האוצרת קרן ויסהוז: "התערוכה מציגה קשת של יצירה: בציור, בשירה, בצילום ובאומנויות הקראפט מעידים על העושר שעדיין מפעפע ופועם ממעיין הרוח של קהילת יוצאי איראן. שפע המתבטא במגוון קולות, צבעים וטעמים הנשענים על התרבות וההיסטוריה המפוארת של קהילה עתיקה זו, שממשיכה לנבוע, ליצור ולהעשיר את התרבות הישראלית בקולם הייחודי. תערוכה זו והאומנים והאומניות המשתתפות בה מקבלים הזדמנות שנייה, זאת לאחר שבעקבות פרוץ המלחמה בשבעה באוקטובר היא נסגרה לציבור. מה שהרשים אותי מאוד זה שבתערוכה משתתפים אומניות ואומנים מכמה דורות, כולל כאלה שהם דור שני להורים יוצאי איראן ומשפחתם ממשיכה לשמור ולשמר את התרבות הזאת ומקפידה להעבירה גם לדורות הבאים".
ארגון מורשת ותרבות יוצאי איראן בישראל מארגן מפגשים תוססים בעיר, החוגגים את התרבות והשפה שבה חיו ויצרו יהודי איראן. אזור זה, ערש הציוויליזיה האנושית, שופע היסטוריה, תרבות, אומנות ורוחניות שנמצאים בבסיסה של התרבות המערבית כולה. מטרת הארגון היא שמירת המורשת, השפה והספרות הפרסית, לחגוג את החגים האיראניים ברוב תפארתם וכן להיות לבית עבור קהילת העדה האיראנית בישראל. הארגון הוקם בעקבות חלומו של משה טווקולי, כיום יו"ר הארגון, לשמור על המורשת והתרבות האיראנית העשירה ביותר במזרח התיכון. חשוב לציין כי כל פועלם של טווקולי, אורלי כהן, יהורם גלילי וחברים וחברות נוספות בעמותה נעשה בהתנדבות מלאה לקידום פועלו של ארגון מורשת יהדות ותרבות איראן.
קרן ויסהוז, אוצרת התערוכה "נשמה אירנית": "קהילת יוצאי אירן בישראל ממשיכה לשמור על החיבור והקשר לרוח התרבות העמלנית והאסטתית שממנה הגיעו. חברותיה וחבריה מטפחים את החיבור לשורשים גם של הדור הצעיר שנולד בארץ, ונותנים ביטוי לא רק למסורות שהגיעו מאיראן, אלא גם לאופן שבו זה מתבטא ביצירה עכשווית בה הם יוצרים בארץ. רואים כיצד היוצרים והיוצרות ינקו את השפה והמבע האמנותיים מהאומנות האיראנית, שיש בה אסתטיקה, גודש, טקסטורות של פרחים וצורות וגם שפע של עושר כמו חוטי זהב וקטיפות, שפחות מופיעים בתרבות הישראלית שהיא יותר פונקציונלית. זו התייחסות אחרת לאיך דברים צריכים להיראות: מוקפדים עם מקום לשפע ולהחצינו על סמך התרבות העתיקה מאוד עם שורשים עמוקים מאוד".
לדברי האוצרת קרן ויסהוז מטרת התערוכה היא לתת ביטוי ליוצאי איראן בישראל, שעדיין חיים ומטפחים את התרבות והמורשת שהביאו איתם לישראל: עושר של שירה, אסתטיקה, עבודת הקראפט – אומנות בידיים שמפותחת מאוד בתרבות זו בשטיחים, ברקמה ובטקסטיל ומשולבת באומנות – בציורים שמקבלים מזה השראה ובעבודות האומנות עצמן. "הרעיון היה לראות כיצד לא לוותר על השורשים שלנו למרות שעברנו למדינה אחרת ודוברים שפה אחרת, איך אנו נותנים לעושר הזה עוד מקום, לא מוחקים אותו, מוסיפים מעליו שכבה נוספת, לא להתנכר לשורשים אלו שקיימים שנים רבות ולהביא את זה לתרבות הישראלית הרב-גונית. בזכות פתיחות זו השתנתה רבות החברה הישראלית והופכת למכילה יותר", אומרת ויסהוז ומציינת כי "בתקופה זו שבה איראן נחשבת למדינת אויב אנו צריכים לזכור שיש הנהגה איראנית ועם איראני, כשאנו לא מסמנים את התרבות כאויבת ולא מתנכרים לתרבות זו, ובטח לא לאחים ולאחיות שלנו שהגיעו מתרבות זו".
היא מגלה כי בתהליך בחירת היצירות המשתתפות בתערוכה הקפידה לבחור כמה עבודות, המייצגות את המיטב שביצירה של כל אמן, "כך שכל היצירות שנבחרו הן טעימה מרוכזת של השפה הייחודית של כל אמן ואמנית. בבחירת האומנים ויצירותיהם היה לי חשוב מאוד לתת מגוון – כמו שבשטיח יש הרבה גוונים וצבעים המשולבים ביחד, כך כל אחד מביא את הצבע הייחודי שלו אבל רואים ביחד את המגוון הייחודי של כולם", מספרת ויסהוז.
בסוף ספטמבר ובמהלך אוקטובר תוצג בקירות אמן בבניין עיריית ראשון לציון תערוכה ייחודית, שבה יוצגו יצירותיהם של חללי העיר ראשון לציון שנפלו בשבעה באוקטובר ובמהלך המלחמה. "כשמסתכלים על תערוכה זו היא נראית מלאת חיים, אבל הפער הזה בין לראות איך אותם יוצרים ויוצרות יצרו בעולם שהיה מלא בהבטחה וביופי לעומת מה שקרה להם – זה מחזיק את העצב הכי גדול ומעביר את תחושת הפספוס לגבי כל אחד ואחת מהם שאיבדנו".
התערוכה "נשמה אירנית" (אוצרת: קרן ויסהוז) מוצגת בקירות אמן בבניין עיריית ראשון לציון, רחוב הכרמל 20, עד 19 בספטמבר. שעות פתיחה: א'-ה' 16:00-08:30, ב' 13:30-08:00, 19:00-16:00.
הוספת תגובה