עמוד הבית » נשימה מעגלית…

נשימה מעגלית…

צילום:pexels
"הראה לי איך אתה נושם ואגיד לך איך אתה חי", ואם נדייק יותר ניתן לומר ש"אדם נושם כמו שהוא חי וחי כמו שהוא נושם".

נשימה היא הפעולה הטבעית הראשונה שאנחנו עושים מרגע לידתנו, והיא סימן לחיים. הנשימה הראשונית שלנו היא נשימה מלאה, תמימה, ונקייה. ככל שאנחנו מתפתחים אנו חווים כאב, טראומות וחוויות לא נעימות שהמוח מנסה להימנע מהם, ולמעשה אנחנו מפתחים מנגנוני הגנה על מנת להימנע מכאב אשר משפיעים באופן ישיר על  אופן נשימתנו ועל האנרגיה שלנו. דבר זה משפיע על איכות חיינו: מערכות יחסים זוגיות, בריאות, מצב נפשי, וכו'.

צילום:pexels

נשימה מעגלית היא אחת הדרכים לחזור אל אותה נשימה מלאה משנות חיינו הראשונות, ולהשיג משהו מהפתיחות והתום של אותה תקופה. הנשימה שלנו, שלכאורה הינה מנגנון אוטומטי, המופעל על ידי מערכת העצבים האוטונומית, משקפת למעשה גם את מצבנו הנפשי והרגשי ולא רק את מצבנו הפיסי. באמצעות שיטת טיפול ייחודית הנקראת נשימה מעגלית ניתן להפחית מתח ולחץ, לשחרר מחסימות, להתחבר לתת המודע ולחיות חיים בריאים ומאושרים יותר. ישנם יחסי גומלין בין רגש לנשימה.

אז מה היא נשימה מעגלית?

נשימה מעגלית, או כפי שנוהגים לכנות אותה "ריברסינג" היא שיטת טיפול המעוררת מחדש את אנרגיית החיים בגופנו ומביאה לריפוי פיזי, רגשי, מנטלי ורוחני. הריברסינג התגלה מחדש ע”י לאונרד אור, מיסטיקן ואיש רוח שחווה את הריברסינג באופן ספונטני בשנות ה-70, כאשר שהה באמבט חם וחווה חוויה רוחנית במהלך נשימתו. בעקבות התנסותו החל לחקור את הנשימה והשפעתה לעומק. לימודיו הובילו אותו לפיתוח טכניקות נשימה המתאימות לזמננו אנו בה כל אחד יוכל לתרגל ולרפא את עצמו.

הטכניקה הטיפולית נקראת “נשימה מעגלית או נשימה מחוברת”, בה השאיפה והנשיפה מתמזגות ללא הפסקה ביניהן לנשימה מחוברת מלאה, ואז ישנה הצפה של הגוף והמוח בחמצן וזה פותח את השער ללא מודע. במקביל גם מתגלה השיטה בצ'כיה על ידי הפסיכיאטר הצ'כי סטניסלב גרוף, שבשנות ה-60 טיפל באנשים שסבלו מטראומות באמצעות  LSD, וכשזה הוצא מהחוק הוא גילה שלנשימה מעגלית יש את אותו האפקט, כלומר בניגוד לסמים משני תודעה, שבהם משתמשים לריפוי, הנשימה היא סם טבעי, בריא ולא מסוכן!

צילום:pexels

מטרת הטיפול היא להחזיר את האדם להרמוניה ולזרימה חופשית, לצאת מתקיעויות, לפתוח חסימות מנטליות וגופניות ולשחרר פחדים וטראומות. תהליך אינטנסיבי של נשימה משפר את כושר הריכוז, מעודד לשינה טובה, נלחם בעייפות ומגביר אנרגיה. הטכניקה הטיפולית עצמה פשוטה יחסית וכוללת נשימה עמוקה דרך האף, ללא הפוגה בין השאיפה לנשיפה ובין הנשיפה לשאיפה. התהליך נעשה לרוב בשכיבה על מזרון ובעיניים עצומות. הסשן יכול להתקיים גם בעמידה, או בישיבה, וכן יכול להתקיים במתכונת אחד-על-אחד, זוגית, או בקבוצות. כמו כן, הטיפול אינו מוגבל בגיל. כמובן שעל אף גמישות הטיפול, כל הגורמים שצוינו רלוונטיים לטובת התאמת הטכניקה למטופלים ספציפיים.

הנשימה בסשן עוברת דרך האף או הפה, הנשימה תמיד תהיה רציפה, על מנת ליצור מעגליות כך שקצה השאיפה יפגוש את קצה הנשיפה. לאחר מספר דקות של נשימה מעגלית התודעה ומיקוד תשומת הלב משתנים ומתחיל מסע מרתק פנימה, מסע ייחודי לכל אדם. בנשימה מעגלית אנו מתרגלים טכניקות נשימה שונות, שעושים בהן שימוש, בין היתר, בפרקטיקות ריברסינג (rebirthing). סשן נשימה נמשך כ-25 דקות, אבל משך המפגש נקבע לפי צרכיו של המטופל ושיקול דעתו של המטפל.

צילום:pexels

גלי המוח של הנושם משתנים לגלי אלפא וגלי תטא, הוא נכנס למעין מצב של חלימה או היפנוזה, ומגיע למצבי תודעה אחרים, בעודו נשאר בהכרה מלאה, יכול להביע את עצמו, להפסיק או להעמיק את התהליך לבחירתו. ברוב המקרים, עולות תחושות עמוקות של נוכחות, שלווה, הודיה עמוקה, ביטחון עצמי ואמונה בעצמי, חוויה שהלב מתרחב ויכול להכיל יותר אהבה ומשמעות.

הקשר בין רגש לנשימה:

קיים קשר הדוק בין נשימה לבין רגש ותודעה. את הקשר בין הדברים ניתן לראות במצבים יום יומיים: קוצר נשימה בזמן התרגשות, שינוי בקצב הנשימה בעת כעס, כאב, או דיכאון, בעוד שבזמן רוגע הנשימה עמוקה ורגועה. פחד עוצר נשימה או גורם לנשימה מהירה ושטחית. ואילו ברגעים של שמחה ואהבה קצב הנשימה שונה, רגוע ואיטי יותר.

הנשימה משנה חיים ומסייעת למאות אנשים במפגשים פרטניים ובסדנאות, גם למבוגרים וגם למתבגרים המתמודדים עם הפרעות חרדה ודיכאון, הפרעות שינה, כאבים כרוניים, קוליטיס, אובדן או במצבי משבר לאחר גירושין, פרידות וכדומה. בעקבות הקורונה יש עליה חדה במספר הפונים בעקבות הפרעות חרדה ודיכאון. הטיפול בנשימה מעגלית הוא קצר מועד ואפקטיבי מאוד.

הנשימה היא עולם מופלא, יש בו ידע אין סופי וחבל שלא מלמדים אותנו לנשום כבר בבית ספר. נשימה יכולה לשפר את איכות החיים שלנו והיא בעצם מהווה רפואה מונעת. היא משפרת את השינה, מורידה לחץ דם, משפרת את חילוף החומרים בגוף, מפחיתה מידית מתח וחרדה, מפחיתה נחירות בלילה ודום נשימה בשינה, ונלחמת בדלקתיות.

צילום: pexels

בגמר הטיפול יחוש המטופל מעין עייפות, כבדות, או תחושה של ערפול חושים, והתחושות שעלו במהלך הסשן ייעלמו כלא היו. בשלב זה המטופל עשוי להבין מצבים ורגעים שהשפיעו על דפוסי ההתנהגות שלו, ולמעשה יתחיל את הריפוי האישי והפנימי שלו. על אף שייתכן שהמטופל לא יזכור מה חווה בסשן, נפוץ שבימים שלאחר מכן יבין/ירגיש הדים של הפעילות. חשוב לציין שלאחר סשן נשימה אנו עלולים להיות חשופים יותר רגשית על כל המשתמע מכך.

 המסר שלי לקוראים הוא שבנשימה Less is more!! ככל שננשום לאט יותר נהיה בריאים יותר, קצב נשימה אופטימלי הוא שאיפה מהאף לסרעפת במשך 5-6 שניות ונשיפה במשך 5-6 שניות, חשוב לשאוף ולנשוף רק מהאף!! הפה הוא לא איבר המיועד לנשימה !!! אז אם בא לכם להכניס שקט לגוף, עשו עצירות לנשימה, כמו שעושים עצירה לסיגריה. 3 פעמים ביום, 3 דקות של נשימה איטית מאף לסרעפת, הגוף יודה לכם!

מניסיון אישי מומלץ לנסות ולחוות את שיטת הטיפול בנשימה מעגלית.

*** אני רק מציין שכל האמור לעיל הינו מידע כללי וחלקי, מפרי ניסיוני האישי ומידע שקיבלתי, ואיננו מהווה תחליף לייעוץ פרטני. כל המסתמך על מידע זה עושה זאת על אחריותו המלאה והבלעדית.

מאת: אבי ונציה

השתתפו בכתבה:

עינת מנדל-מטפלת בתרפיית נשימה וריברסינג.

רונן ריאחי-מטפל בנשימה מעגלית.

 

תגובה

הוספת תגובה