עמוד הבית » “חליל הקסם” בגאלה: מוצרט בין אגדה למראה
חליל הקסם צילום: יוסי צבקר

“חליל הקסם” בגאלה: מוצרט בין אגדה למראה

יותר מ-200 שנה אחרי שנכתב, "חליל הקסם", יצירתו האחרונה של מוצרט לבמה, עדיין מצליח לרתק קהלים בכל העולם. אפשר לראות בו אגדה שובת לב, ואפשר לראות בו מסע שמעלה שאלות על תבונה, צדק ואנושיות.

ביצירה של מוצרט יש משהו נפלא ומרגש, וגם עדין כל כך, שאפשר פשוט לעצום עיניים ולהרגיש כיצד מרחפים בתוך נעימות אינסופית. הבמה עשירה ומיוחדת. היער עוצב בצורה אותנטית, והחיות שמאכלסות אותו גדולות ומעוצבות באופן ייחודי. הדמיון העשיר ממש מונח על הבמה. גם התלבושות והתפאורה מרהיבות, ומוסיפות המון ליצירת המופת, עם קריצה לתקופתו של מוצרט.

יצירה האחרונה של מוצרט, צילום: יוסי צבקר

>>>האם נגמרה אהבה…

הסיפור

האגדה כוללת נסיך ונסיכה, צייד ציפורים שובב, מלכה אפלה וכלי נגינה קסומים. בלבה סיפור אהבה בין הנסיכה פמינה לנסיך טמינו, שני אוהבים שמבקשים להגשים את אהבתם הטהורה והחזקה, אבל תמיד יש משהו שמשבש את השמחה. כדי להגיע אליה, הנסיך עובר בדרך מבחנים קשים, וזה לא פשוט. פמינה, נסיכה בשיא העדנה והנשיות, משתוקקת אליו.העלילה עוקבת גם אחרי פפגנו, צייד הציפורים, שיוצא עם טמינו להציל את פמינה. מה שנפתח כסיפור הצלה פשוט הופך בהדרגה לעולם סבוך יותר, שבו לא תמיד ברור מי נמצא בצד האור ומי בצד החושך, ומהו בעצם הצדק.הדמויות הנשיות ביצירה חזקות במיוחד. פמינה נדרשת לבחור את דרכה בעצמה, ומלכת הלילה מציבה בפניה דרישה אכזרית. דרכן האופרה בוחנת יחסי כוח, רגש ואחריות, ושואלת על זוגיות והקרבה, על חופש ונאמנות, ועל הכמיהה האנושית לאהבה.

מי באור ומי בחושך, צילום: יוסי צבקר

אופרה שהיא גם תיאטרון

“חליל הקסם” שייכת לז’אנר הזינגשפיל (Singspiel), צורה שמשלבת שירה עם קטעי דיאלוג מדוברים, ולכן היא עומדת על התפר שבין תיאטרון לאופרה. את הרגש ואת העומק הדרמטי נושאת המוזיקה, ואילו הדיאלוגים מקדמים את העלילה בצורה ישירה, כך שהקהל יכול להיכנס אליה בקלות.

אהבה מנצחת?, צילום: יוסי צבקר

הקולות והתזמורת

את הנסיכה פמינה שרה הסופרן יעל לויטה, ואת הנסיך טמינו שר הטנור ג’ורג’ וירבן. הקולות מרשימים, מלאי עוצמה וכוח, והם נשמעים בהרמוניה מלאה עם התזמורת המרשימה.בהפקה משתתפים סולני האופרה הישראלית לצד זמרים בינלאומיים מרחבי העולם. מקהלת האופרה הישראלית, בניצוחו של איתי ברקוביץ’, ותזמורת האופרה, התזמורת הסימפונית הישראלית ראשון לציון, מלוות אותם. את המופעים מנצח דן אטינגר

  • שפת האופרה: גרמנית, עם כותרות תרגום בעברית ובאנגלית
  • משך המופע: כשלוש שעות, כולל הפסקה
  • מקום: בית האופרה ע”ש שלמה להט (צ’יץ’), שאול המלך 19, תל אביב

לסיכום: הפקה מעולה לאוהבי הז’אנר. לכו לצפות, ותתרשמו.

הוספת תגובה

הוספת תגובה