"'למה אני לא יכול לספר לך את האמת?' הוא ספר מאוד אישי וכואב אך לא אוטוביוגרפי המבוסס רבות על חויותיו של הסופר בתהליך השיקום הארוך שעבר. הספר כתוב בצורה מקורית כשלוש נובלות נפרדות שבסוף מתחברות בחוטים סמויים לסיפור אחד שלם מרגש ומפתיע. הנובלה הראשונה מתארת באופן ריאליסטי תוכנית ריאליטי מאוד מקורית והתמודדות של הסופר עם מחסום כתיבה. הנובלה השנייה היא פנטזיה המתרחשת כשהסופר נחטף וצריך לקרוא כדי להבין. הנובלה השלישית היא דוקו ריאליסטית כואבת".
כך אומר רונן הורביץ, שבימים אלו יצא לאור ספרו "למה אני לא יכול לספר לך את האמת" (הוצאת בית העורכים). מדובר ברומן פסיכולוגי בשלושה חלקים הנחשב ליצירה נועזת ורב-רבדית, שבה דבר אינו כפי שהוא נכתב.
הורביץ שירת כחובש קרבי בהנדסה קרבית במלחמת לבנון הראשונה ובכניסה לביירות. בשנת 2005 נפצע קשה, איבד רגל בתאונת דרכים ועבר שיקום ארוך בבית החולים תל השומר ובמכון הלאומי לשיקום נפגעי ראש. זה ספרו השני של רונן הורביץ, מומחה לשיווק ומכירות שספרו הראשון, סאטירה פוליטית, חזה את הקורונה ורבים מהארועים עד היום.
הורביץ, מהי האובססיה של גיבור הספר החדש שלך ואיך הוא מעז להתווכח עם נטפליקס?
"ראשית נטקליפס ולא נטפליקס. הגיבור של הספר, הסופר, אובססיבי לאמת באופנים שיכולים להתבהר לקורא רק אחרי שקרא את כולו. ההתמודדות האמיתית שלו היא לא עם נטקליפס כי אם משהו הרבה יותר קיומי ומהותי. רק הנובלה הראשונה עוסקת בנטקליפס. המילים 'חלום' ו'מקור הכח והוודאות שלו' הם באיזשהו אופן הליבה של הספר והתמודדות של הסופר עם המציאות באופן שבא לידי ביטוי בעיקר בנובלה השלישית".
כיצד משפיעה הטראומה שלך ממלחמת לבנון הראשונה על הכתיבה?
"מדובר בשתי טראומות: אחת ממלחמת הלבנון והשנייה מתהליך השיקום וההתמודדות עם פציעה קשה מאוד ונכות. כחלק מתהליך השיקום שלי, כשכל המומחים והפסיכולוגים טרחו והסבירו לי שאני לא אחזור להיות אף פעם מה שהייתי: ספורטאי, מנהל שיווק, יזם ובעל משפחה נורמלית, הכתיבה נבעה בחלקה מתהליך השיקום והייתה עבורי חלק ממנו. ספר זה הוא בבחינת סגירת מעגל".
איך שמתחברים זה לזה שלושת חלקי הרומן?
"הספר הוא מלאכת מחשבת שבה כל הנובלות המספרות סיפור שלם ועומד בפני עצמו, קשורות וכבולות זו לזו ברשת קורים סמוייה, תת-הכרתית, בתת-מודע של הקורא, וכל מילה בכל אחת מהנובלות, בסופו של דבר, קשורה לכל מילה בנובלות האחרות שבהן עובר הקורא מסע תודעתי ופסיכולוגי עם הגיבור".
עורך הספר, לירון פיין, כתב שהספר "לא מתאים לכל קורא" אילו קוראים היית רוצה שיקראו את הספר?
"ראשית זהו ספר לכל מי שאוהב ספרות. הספר מהווה הומאז' לשלל ספרים ודמויות ספרותיות ידועות וידועות פחות. זה ספר למי שמחפש רומן פסיכולוגי לא שגרתי שמותח את גבולות הסיפור, הדמיון והנפש האנושית. זו פרוזה ביוגרפית העוסקת בהתמודדות עם פוסט טראומה, דמויות במצוקה נפשית, תהליכי שיקום והתמודדות בגישה חיובית, שיכולה לתרום למי שחווה או מתמודד עם אירועים דומים".
מאת יהורם גלילי
הוספת תגובה