עמוד הבית » משכית 70/30/10: מסע בזמן דרך אופנה ישראלית אייקונית

משכית 70/30/10: מסע בזמן דרך אופנה ישראלית אייקונית

ומלכת היופי שרה טל בחנות משכית, 14.6.1956, צילום: הנס פין, אוסף לשכת העיתונות הממשלתית, ירושלים
מוזיאון ארץ ישראל מארח תערוכה מרתקת המציגה את סיפורו של מותג האופנה הישראלי האיקוני, משכית. התערוכה, הנושאת את השם "משכית 70/30/10", מסע מרהיב בן 70 שנה דרך ההיסטוריה, האסתטיקה והחדשנות של מותג שהפך לסמל בתרבות הישראלית.

התערוכה מספרת את סיפורה של משכית לאורך 70 שנה: מראשיתה כחברה ממשלתית לטיפוח תעסוקת בית בקרב עולים חדשים ב-1954; צמיחתה לרשת חנויות מצליחה ברחבי הארץ במחצית השנייה של המאה ה־20; סגירתה ב־1994 ותחייתה כמותג אופנה בבעלות פרטית ב־2014. לב התערוכה הוא מסע מרתק לאורך ציר הזמן, המחולק לשבע קטגוריות מרכזיות: מארג, מסורת, אדמה, מדבר, צבע, לבנה, וכוכב. כל קטגוריה מציגה היבט ייחודי של הסגנון והאסתטיקה שהפכו את משכית למותג כה משפיע ואהוב, תוך שהיא מדגימה את התפתחותו לאורך השנים.

כתבת מגזין אמריקני על קולקציית דיור-ישראל, 1962,צילום: פיטר פינק, ארכיון נאורה ורשבסקי, מאוספי הספרייה הלאומית
רות דיין בביתה 1973 כל הזכויות שמורות ליעל רוזן 300 768

 

פיני לייטרסדורף ודוגמנית, 1960, עיצוב פיני לייטרסדורף, צלם לא ידוע, ארכיון פיני ליטרסדורף, מאוספי הספרייה הלאומית

 

אוצר התערוכה, שחר אטואן, מסביר: "יותר מכל משכית מזוהה עם כינון הישראליות. פעילותה המוקדמת ליוותה את הקמת המדינה ובניין האומה והחברה בישראל. מאז סגירתה בשנת 1994 הפכה לסמל תרבותי ושובצה כאבן חן יקרת ערך בדברי הימים של האופנה המקומית." התערוכה מציגה את עבודתן של המייסדת רות דיין והמעצבות פיני לייטרסדורף ונאורה ורשבסקי (אופנה וטקסטיל בהתאמה), שתרמו רבות לעיצוב ה"מלתחה המשכיתית". דגש מיוחד מושם על הרלוונטיות העכשווית של משכית, בהובלתה של המעצבת שרון טל. עיצובים היסטוריים מוצגים לצד יצירות עכשוויות, ומדגימים כיצד הסגנון הייחודי של המותג ממשיך לעמוד במבחן הזמן ולהשפיע על האופנה הישראלית גם כיום.

משכית במוז"א, צילום: דנה קופל
דוגמנית שביט ויזל_ סטיילינג מזל חסון, צילום:אייל נבו

אטואן מוסיף: "התערוכה מתמקדת במורשת האופנתית של החברה הממשלתית לטיפוח תעסוקת הבית, שלימים הפכה למותג של אופנה עילית, ומציעה הווה מתמשך לסיפורה של משכית עם חידוש פעילותה בשנת 2014." המסע דרך שבע הקטגוריות לא רק מספר את סיפור העבר, אלא גם מדגים כיצד הערכים והאסתטיקה של משכית ממשיכים להשפיע על האופנה הישראלית העכשווית. התערוכה מעלה שאלות אקטואליות על זהות תרבותית, קיימות ומלאכת יד בעידן המודרני.

לדברי האוצר: "התערוכה מקבצת רגעים יפים של המצאת הישראליות, שיש בהם תושייה ומעוף, אך היא אינה מעלימה עין מנקודות העיוורון שאפיינו אותה ביחס למאבקים החברתיים ולמתחים הפוליטיים שביסודה. בתוך העושר החזותי, החומרי והחושי שהיא מציעה, מקופלים נרטיבים של זהות, לאום וחברה שמוסיפים ללוות אותנו עד היום."

משכית, צילום: דנה קופל

 

צילום: דנה קופל

 

התערוכה מחולקת לשבעה פרקים נושאיים, המשקפים את מהותה של משכית:

  1. מארג: מציג את טכניקות האריגה הייחודיות של משכית, כולל אריגים שנטוו במעברה בעג'ור על ידי עולים מתימן, ואריגים מפורסמים כמו "אריג דיור" ו"אריג ערבה".
  2. מסורת: חושף כיצד משכית שילבה מוטיבים מסורתיים בעיצוביה, כולל רקמות ססגוניות בהשראה תימנית ופלשתינית.
  3. אדמה: מתמקד בקשר של משכית לנוף הארץ-ישראלי, כפי שבא לידי ביטוי בצבעוניות, בחומרים ובשמות הדגמים.
  4. מדבר: מציג את מעיל המדבר האיקוני של משכית, שעוצב ב-1955 על ידי פיני לייטרסדורף והפך לסמל של המותג.
  5. צבע: מדגיש את הפלטה הצבעונית העשירה של משכית, המשקפת את נופי הארץ ואת רוח התקופה.
  6. לבנה: מתמקד בשמלות הכלה המפוארות של משכית, שהפכו לסמל של המותג.
  7. כוכב: מציג את הפריטים האיקוניים ביותר של משכית, כולל שיתופי פעולה עם בתי אופנה בינלאומיים.

 

משכית, צילום: דנה קופל

 

 

בנוסף ניתן לראות בתערוכה:

  • ילדות: מציגה את קולקציות בגדי הילדות של משכית משנות ה-50 עד ה-70.
  • זוהר: מתמקדת בקשר בין משכית לעולם הקולנוע והטלוויזיה.
  • משוטטי החופים: מציגה את מחלקת התכשיטים של משכית ואת הקולקציה הייחודית שיצרה פיני לייטרסדורף מזכוכית ים.
  • מרבדים: מציגה את מגוון השטיחים שיוצרו במשכית, המשקפים מסורות אריגה שונות.

 

משכית, צילום: דנה קופל

לסיכום:

בתערוכה ניתן לראות מבחר מרשים של פריטי לבוש ואביזרים שיצרה משכית לאורך השנים יוקרה ומוניטין. החל משמלות ערב מרהיבות ועד לתכשיטים עדינים, כל פריט מספר סיפור על חדשנות, מלאכת יד מסורתית ואסתטיקה ישראלית ייחודית, דגמים איקוניים כמו "מעיל המדבר", "שמלת עין גדי" ו"חולצת כנרת"  אריגים ייחודיים, דוגמאות של מלאכות יד מסורתיות ודיגיטליות, שטיחים ותכשיטים בעיצובים פורצי דרך, לצד מסמכים, תצלומים וסרטונים נדירים.

מבקרי התערוכה יוכלו להתרשם מהאופן בו שילבה משכית טכניקות מסורתיות כמו רקמה תימנית עם קווים נקיים ומודרניים. זוהי הזדמנות נדירה לחוות מקרוב את האיכות הגבוהה ותשומת לב לפרטים שהפכו את משכית למותג כה מוערך. התערוכה לא רק מציגה את ההיסטוריה של משכית, אלא גם מדגישה את השפעתו המתמשכת על עולם האופנה הישראלי. היא מזמינה את המבקרים לחשוב על מושגים כמו זהות תרבותית, ומלאכת יד בעידן המודרני.

עבור חובבי אופנה, מעצבים ואנשי תרבות, התערוכה היא הזדמנות ייחודית לצלול אל תוך עולם של יופי, אומנות ומורשת ישראלית. היא מהווה תזכורת לכוחה של אופנה לא רק כביטוי אסתטי, אלא גם ככלי לשימור ולחידוש מסורות תרבותיות ומומלץ לכל מי שמתעניין באופנה, בעיצוב ובתרבות הישראלית לבקר בה ולחוות מקרוב את הקסם של משכית.

זוהי הזדמנות ייחודית לחוות מקרוב את ההיסטוריה העשירה והמורשת המתמשכת של אחד המותגים המשפיעים ביותר בתרבות הישראלית.

פתיחה: 29 ביולי 2024, נעילה: 14 בדצמבר 2024

כתובת: מוז"א, מוזיאון ארץ־ישראל, תל־אביב. רח' חיים לבנון 2, רמת אביב, תל אביב

מחיר כרטיס: 52 ש"ח, ילדים עד גיל 18: ללא תשלום | חיילים: ללא תשלום (בהצגת תעודת חוגר),  סטודנטים: 35 ₪ | אזרחים ותיקים: 26 ₪

שעות פעילות:

 שני, רביעי          10:00–16:00

שלישי, חמישי     10:00–20:00

שישי                 10:00–14:00

שבת                 10:00–18:00

טלפון: 03-6415244, אתר אינטרנט: https://www.eretzmuseum.org.il/