המפנה הניאוליתי בו הפכה האנושות לתרבות צורכת, לוחמת ומשמידה את סביבתה, נחשבת בעיני חוקרים אחדים לתאונה היסטורית. כזו שהוציאה את האנושות מגן העדן התמים של הלקט צייד, לאדם המודרני המכלה לדעת את בסיס קיומו. כך למשל, החוקר ג’רארד דיימונד בספרו הנודע – “רובים חיידקים ופלדה”, הוא מצר ומקונן על מפנה זה.מכל מקום, הכלב, נותר תזכורת עמומה לאותו עידן של תום. ואולם כשהתרבות האנושית הניכרת בפריחה אך גם בקריסה של תרבויות ענק, מותירה אחריה חורבות נטושות, הכלבים, הופכים מידידו הטוב של האדם, לאויבו.

יחסים מורכבים אלה, ניכרים במלוא עוזם בסרטו הנפלא ורחב היריעה של הבמאי הסיני הו גוואן. גוואן, יליד בייג’ין של שלהי שנות השישים חווה כאדם צעיר את השינוי העצום שאפיין את סין בעשורים האחרונים, ממדינה מסוגרת, למה שכונה “הנס הכלכלי”, במסגרתו משטר טוטליטרי ביסודו, התיר יוזמה כלכלית חופשית לאזרחים והפך את סין לענק כלכלי. זכויות אדם – לא. חופש כלכלי – כן ובגדול. יציר כלאיים זה הציב אתגרים לא פשוטים לחברה הסינית.המחיר הכבד של אותו מהלך יצר בין היתר נהירה עצומה של תושבי העיירות והכפרים מן הפריפריות של הענק הסיני אל הערים הגדולות. אחת התוצאות העגומות הייתה נטישה רבתי של עיירות וכפרים והפיכתם לעיירות רפאים כמעט.לתוך ערי הרפאים, תזכורות עגומות של התיישבות אנושית ויטאלית, נכנסו כלבים שהתפראו – כלומר כלבי בית שננטשו במהלך נטישת הבעלים לטובת הערים הגדולות, והפכו לכלבי בר. הוסף לכך שמדיניות הילד האחד בסין, לוותה במנהג של כלב לכל ילד יחיד. הכלב, שמסמל את השפע בתרבות הסינית, הפך מחד לידידו הטוב של הסיני העירוני, אך מנגד, לאוייבה של תרבות השפע הסינית המתפתחת, כשכלב שחור, מאיים על שלומה של האורבניות הסינית כשהכלב חוצה את הקווים שבין כלב לזאב.
הסרט פותח בסצינה אדירה של עדר כלבים עצום החוצה בשאטה את אחת הדרכים המובילות לעיירה נטושה כזו. ולתוך עיירה כזו שב גיבור הסרט בראשית המאה הנוכחית, לאחר שסיים לרצות מאסר על המתת אדם אחר. בעיירה המתפוררת והשוממה, נותרו תושבים המנסים להחיות את העיירה הגוססת, והעבודה הזמינה היחידה לאסיר משוחרר כמו יתר צעירי העיירה, הוא לכידת כלבים.
יוטיוב: באדיבות קולנוע חדש
כאן, נפרש סיפור של חשדנות שבין כלב משוטט ללוכדו, שהופך לסיפור אהבה. כמו תהליך ביותו הקדום של הכלב מן הזאב, גם היחסים שבין השניים הופכים לסמל של חמלה אנושית כנגד סביבה עויינת.הכלב השחור, הופך לסמל עצום מימדים, ותיאור הלך הרוח של הגיבור כסמלה של סין המאבדת את נשמתה בתהליך הקפיטליסטי למחצה ההוא, והמסע שעוברים השניים יחדיו, הוא אפוס רחב נשימה במימדים אודסאיים.
סרט בעל אורך נשימה אפי, מרגש ומטלטל.
החל מן ה 8.5 בסינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ
אורון שוורץ הוא עורך-דין, שותף מייסד במשרד שוורץ-נרקיס ושות’, כותב ומגיש סדרות הפודקאסט “משפט חוזר” ו”ישראל הראשונה” בתאגיד השידור “כאן”, ארכיאולוג וטייס בתחום התעופה הקלה.
ניתן להאזין לפודקאסטים של אורון שוורץ, ב”כאן הסכתים” בקישוריות:
“ישראל הראשונה”:https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-776284
“משפט חוזר”:https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-8222
הוספת תגובה