עמוד הבית » “התיאוריה של מרגריט” – סרט של אנה נוביון

“התיאוריה של מרגריט” – סרט של אנה נוביון

התיאוריה של מרגריט, צילום: באדיבות רק קייפ
המונח TENEBRE - שמשמעו - אפילה, חשיכה - הוא מונח שכיח באמנות הבארוק באירופה שבין המאה ה 17 לאמצע המאה ה18, בעיקר בצרפת, אומה שהאמנות שלה היא חושנית, וקווי המתאר שבין הסדר לכאוס הם נושא ליצירה במדיה רבים – החל מן הציורים בני התקופה וכלה באמנויות המופשטות של המוסיקה והמחול.

בן התקופה, יוהאן סבסטיאן באך, אמנם היה מוסיקאי, ובימי חייו, לא מוכר היה כמלחין, אלא בעיקר כנגן עוגב סגפן אך רב יכולות. ואולם ביצירותיו, ביקש באך לחקור את העולם: עבורו ההתחקות אחר הסדר הקוסמי ניכרה בכתיבת יצירות, בהן פוגות מרובות קולות, והכל תוך שתפישה מתמטית חולשת על הקווים העצמאיים שמרחפים זה כנגד זה בחלל הצלילים. לא בכדי, באך, מהדהד בשמו של אמן אחר בן תקופתו – אמן מספרים, כמוהו דובר גרמנית – כריסטיאן גולדבך, שמשמש כקטר הנסתר שמניע את הטירוף, אובדן הדרך ומציאתה מחדש בידי הדמויות.

התיאוריה של מרגריט, צילום: באדיבות רק קייפ

>>>בשמים שיפתיעו …

“התיאוריה של מרגריט” עוסקת בצעירה בעלת מתת אל בדמות כישורים מתמטיים אך בעלת היעדר כישורי חיים בסיסיים ההופכים אותה מחד למאושרת כשהיא פותרת בעיה מתמטית סבוכה אך אומללה בכל היבט אחר של חייה. כך, היא אחוזה אובססיה שמאיימת לכלות אותה כשהיא מנסה להוכיח את השערת גולדבך: השערה שפיתח אותו אמן מתמטי הלקוחה מתחום תורת המספרים, השערה המשערת כי כל מספר זוגי גדול מ-2 ניתן להצגה כסכום של שני מספרים ראשוניים. ואכן, כמו בסרט, הזוגי והראשוני שמתחלק באחד ובעצמו בלבד ללא שארית, הוא מטאפורה נפלאה לסרט הפואטי שחוקר זוגיות ומדע בנשימה אחת.

התיאוריה של מרגריט, צילום: באדיבות רק קייפ

 

שם, ביחס שבין סדר לכאוס, שבין אהבה לנתק רגשי, נרקם סיפור על בגידה קמאית, צורך עמוק באהבה והכרה, ובעיקר ברצון להשקיט את השדים שרובצים חסרי מנוחה במוחה של מרגריט. הצופה אמנם מתקשה לרוץ בקצב הנוסחאות הנכתבות בידי הגיבורה ואהובה המייסר והמיוסר כאחד, על קירות הבית כשהמקום בלוחות הקיר נגמרים, אך מבעד לאוקיינוס הנתונים הסרט נע בין תקווה לייאוש, בעיקר כשהוא מצולם באווירת TENEBRE בארוקית אופיינית, ומשקף את היעדר היכולות החברתיות והרגשיות של הדמויות המסורות כל כולן לחקר המספרים.

התיאוריה של מרגריט, צילום: באדיבות רק קייפ

 

הסרט נותן הצצה לעולמם ובעיקר למוחם של אלה שניחנו ביכולות אינטליגנציה כמעט על אנושית ביחס ליכולת המופשטת לחקור את המתימטיקה, ואולם ניכרים בחוסר אינטליגנציה של מה שמכונה כיום “אינטליגנציה חברתית” או “אינטליגנציה רגשית”. באמצעות הניגוד שבין שדות אינטליגנציה מנוגדים אלה, מציג הסרט מעבר תכוף והיסטרי שבין סדר לכאוס, תוך סקירת היחסים העכורים והאכזריים שבין מתחרים בעולם המחקר האקדמי, וכנגדם, ניצבים אלה שהרוחניות ועולם האמנות מאפשרים לאהבה אמיתית וחושנית לפרוץ מבעד לאותו עולם מנוגד.

בקיצור – סרט נפלא על תרבות, על אובססיה, על חקר וסקרנות אין-קץ, בגידה ואהבה. לכו לראות.

החל מן ה 8 במאי בסינמטק תל אביב רשת מובילנד ובכל רחבי הארץ

אורון שוורץ הוא עורך-דין, שותף מייסד במשרד שוורץ-נרקיס ושות’, כותב ומגיש סדרות הפודקאסט “משפט חוזר” ו”ישראל הראשונה” בתאגיד השידור “כאן”, ארכיאולוג וטייס בתחום התעופה הקלה.

ניתן להאזין לפודקאסטים של אורון שוורץ, ב”כאן הסכתים” בקישוריות:

“ישראל הראשונה”: https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-776284

“משפט חוזר”: https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-8222