עמוד הבית » כך נראים הרגלי השתייה החדשים של הישראלים: יותר מים, יותר קפה, וגם… סודה

כך נראים הרגלי השתייה החדשים של הישראלים: יותר מים, יותר קפה, וגם… סודה

הרגלי שתיית מים, צילום שי יחזקאל
מאז פרוץ המלחמה, נרשמה עלייה של 23% בצריכת המים בקרב הציבור הישראלי מגמה שמעידה על שינוי ברור בהרגלי השתייה, כאשר רבים רואים במים לא רק משקה בסיסי, אלא גם אמצעי להרגעה ולהתמודדות עם תקופות מתוחות.

לצד העלייה בצריכת המים, בולטים גם נתונים נוספים: צעירים שותים יותר מים ממבוגרים, ולמרות שישראלים שותים יותר מים מקפה רבים עדיין בוחרים להתחיל את היום דווקא עם כוס קפה. הנתונים עולים מסקר רחב שערכה חברת “שטראוס מים – תמי4″ בשיתוף עם מכון קנטאר ו”שולמית טופ”, לרגל יום המים הבינלאומי שחל ב־22 במרץ. הסקר בוצע בקרב מדגם מייצג של 2,460 נשאלים, כולל בני נוער, וכן מהמגזרים הערבי והחרדי. מהנתונים עולה כי ממוצע שתיית המים בישראל עומד על 6.8 כוסות ביום. אזור ירושלים מוביל עם 7.1 כוסות מים ביום – עלייה לעומת השנה הקודמת. פתח תקווה מדורגת גם היא גבוה, עם 6.8 כוסות ליום, ואילו בבאר שבע דווקא חלה ירידה חדה – מ־8.6 כוסות בשנה שעברה ל־6 כוסות בלבד כיום.

צילום: שי יחזקאל

>>>היפרדות…

מים כמפלט מרוגע

שני שליש מהישראלים דיווחו שהם חווים לחץ וחרדה שמשפיעים על חיי היומיום. עבור מחצית מהנשאלים, שתיית מים מסייעת להפגת מתחים. “השנה יותר מתמיד, ברור עד כמה המים הם חלק מההתמודדות עם מציאות מורכבת”, אומרת שמרית ורשובר, מנכ”לית שטראוס מים ישראל – תמי4. לדבריה, העלייה בצריכת המים משקפת את החיפוש אחר יציבות ורוגע גם בשגרת היום־יום.

מי שותה יותר – צעירים או מבוגרים?

מתברר שצעירים בני 18–29 צורכים יותר מים – כ־7.1 כוסות ביום, לעומת 5.8 כוסות בקרב בני 60 ומעלה. בנוסף, כמו בכל שנה, בקיץ שותים יותר – כמעט פי 1.5 יותר מבחורף. הסקר גם בדק הרגלי שתייה לפי אורח חיים – ונמצא כי טבעונים שותים יותר מים מצמחונים, וגם צורכים יותר תה ומשקאות שאינם מוגזים לעומת שאר האוכלוסייה.

הקפה לא מוותר על מקומו

במקביל לעלייה בצריכת המים, נרשמה גם עלייה של 22% בצריכת הקפה בהשוואה לתקופה שלפני המלחמה. עבור רבים, הקפה הוא עוגן יומיומי הרגל קבוע שעוזר להתמודד עם חוסר הוודאות.קפה הוא עדיין המשקה השני האהוב ביותר אחרי מים – 81% מהישראלים שותים אותו, עם ממוצע של 2.5 כוסות ביום. מבוגרים צורכים יותר קפה מצעירים – 2.7 כוסות לעומת 1.9 בלבד.

פותחים את היום עם קפה – או מים?

הרגלי הבוקר גם הם משתנים. השנה, 43% מהישראלים מדווחים שהם מתחילים את היום עם כוס קפה עלייה לעומת 38% אשתקד. לעומת זאת, כוס מים על הבוקר הפכה לפחות פופולרית – רק 40% פותחים את היום כך, ירידה מ־46% בשנה שעברה.

צילום: שי יחזקאל

 

ומה מגישים לאורחים – ומה הם באמת רוצים לשתות?

למרות שהרגלי השתייה משתנים, בהרגלי האירוח נראה שהמארחים נשארים נאמנים לשתייה מתוקה מוגזת 59% מהם מגישים אותה לאורחים, בעוד שרק 34% מהאורחים באמת מעדיפים את המשקה הזה. הפער הזה מעיד אולי על תפיסות מיושנות שאינן תואמות את ההעדפות בפועל. לעומת זאת, מים וקפה ממשיכים להיות הבחירה המובילה הן מצד המארחים והן מצד המתארחים.

עלייה בצריכת הסודה – במיוחד בקרב משרתי מילואים

הסודה מתחזקת כתחליף למים ולמשקאות מתוקים – עם עלייה של 16% בצריכתה מאז תחילת המלחמה, ו־27% בקרב חיילי מילואים. מחצית מהציבור רואה כיום בסודה תחליף למים – מגמה שממשיכה להתבסס. למרות זאת, בני נוער עדיין תופסים את הסודה כמשקה של מבוגרים – 62% מהם סבורים כך.