הסיפור האיראני, מסתבר, לא שייך רק לאותה חברה אותה חיג'אב, ואנשים קיצוניים ההולכים בעיניים פקוחות אל התהום אחר אידיאולוגיה הוא סיפר שמאפיין חברות שונות גם בעידן המודרני.

הילד פווליק מורוזוב, היה סמל סובייטי, לילד שעשה את המעשה העילאי בעבור הרעיון הקומוניסטי. על פי האגדה המיתית ברוסיה הסובייטית של שנות השלושים, מורוזוב בן הארבע עשרה, חניך בתנועת הנוער הקומוניסטית, ה"פיוניר", הלשין על אביו, לאחר שזה, לכאורה, מכר מסמכי זהות מזויפים לאיכרים, קולאקים, בלשון התקופה, אשר היו אויבי המהפיכה משום שלא אחזו במאפיינים הנדרשים מחבר ראוי למהפיכה, ולא היו פועלים, אלא בעלי אדמות. מכל מקום, גופתו של מורוזוב נמצאה בשנת 1932 בשדה נטוש לא הרחק מביתו, אבל החקירה שהובילו להעמדתו לדין והגלייתו של האב למאסר ועבודות פרך בגולאג סובייטי, אותם לא שרד האב, ייצרו מיתוס, שבהוראתו של מקסים גורקי, הסופר הסובייטי בהא' הידיעה, הפך לסיפור ילדים ובעיקר למודל לחיקוי של מי שנאמנותו לשלטון ולרעיון השלטוני, גוברת על נאמנותו לתא המשפחתי ולאביו. עם התמוטטות ברית המועצות, התברר אמנם כי המיתוס היה רחוק מלהתבסס על עובדות נאמנות, אבל מיתוס, כמו מיתוס, בעיקר כשהוא משרת אידיאולוגיה עיוורת, לא באמת מתעניין בעובדות.

זרע התאנה הקדושה, הוא סרטו של היוצר האיראני, רסולוף, שמצא עצמו לא אחת מתעמת עם השלטון, משלם מחירים כבדים בחירותו, ולבסוף נאלץ להמלט מאיראן בשנת 2022, בזמן השלמת צילומי הסרט באיראן, וזאת לאחר שבית הדין של המהפיכה דן אותו לשמונה שנות מאסר. הסרט הושלם בגרמניה והפך לסרט עטור שבחים. הסרט, כמו אותו רעיון של המיתוס אודות מורוזוב, עוסק במשפחה שנקרעת במשבר נאמנויות שבין נאמנות הפרט לאידיאולוגיה האיסלמיסטית האיראנית, ולבין הנאמנות לתא המשפחתי.
הגיבור, הוא עורך דין, שמקודם להיות שופט חוקר בבתי הדין המפוקפקים של המשטר האיראני, אך הופך, בעל כורחו למי שגוזר גזרי דין מוות סיטוניים על אלה שמבקשים חירות במדינה החשוכה. הרקע לאירועי הסרט, הוא מהומות החיג'אב שהתרחשו ברחבי איראן, ובעיקר בטהראן ב 2022, ובו הסטודנטים הצעירים של טהראן, כמו אותו חבר שלי ש"גנבו לו את המהפיכה", ניסו להתקומם כנגד המשטר המעוול, אך דוכאו ביד קשה. הסרט מלווה בהרבה צילומים שנערכו בטלפונים סלולאריים בידי אותם מפגינים שנטבחו באלימות בידי כוחות המשטר.
יוטיוב: קולנוע חדש בע"מ
התאנה הקדושה, הוא משל פרסי קדום אודות עץ המוריד מענפיו שורשים באוויר, מתלפף על גזע העצם ומביא למותו שלו באחיזה חונקת זו. והנמשל הוא עלילת הסרט שמעמת עימות טראגי בין-דורי, בין השופט ורעייתו, וילדותיהן בנות העשרה, וכמו דרמה דוסטוייבסקיאנית, בעלילה ארוכת נשימה, מתפתח אט אט הבקע האיום ברמת המשפחה, החברה והמדינה, בין אלה שעדיין חולמים על חירות, ולבין אלה שבחרו לכפוף את ראשם אל מול משטר אימים רומסני והופכים למשרתיו העיוורים. התוצאה היא דרמה שלא מרפה מן הצופה שעות ימים לאחר הצפיה בה. לכו לראות, ובעיקר פקחו עיניים מפני קיצוניים שמבקשים להרגיל אותנו לאידיאולוגיות שרומסות אט אט את צלם האדם ורוחו, אלה שהופכות את שואפי החירות לאדישים עד שהם מוצאים עצמם ללא מולדת.
החל מן ה 6 במרץ בסינמטק תל אביב ובכל רחבי הארץ.
אורון שוורץ הוא עורך-דין, שותף מייסד במשרד שוורץ-נרקיס ושות', כותב ומגיש סדרות הפודקאסט "משפט חוזר" ו"ישראל הראשונה" בתאגיד השידור "כאן", ארכיאולוג וטייס בתחום התעופה הקלה. ניתן להאזין לפודקאסטים, ב"כאן הסכתים" בקישוריות:
https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-776284/ https://www.kan.org.il/content/kan/podcasts/p-8222/
הוספת תגובה