עמוד הבית » 5 טיפים לבחירת רכב משפחתי

5 טיפים לבחירת רכב משפחתי

צילום:FREEPIK
יש החלטות קלות. החלטות שקל לנו איתן, שקל לנו להחליט והן מגיעות וחולפות בלי בכלל שהרגשנו שנעשתה כאן החלטה. ויש החלטות שלוקח לנו שבועות ואפילו חודשים לגבש, כשאנחנו יודעים שיש לנו המון שיקולים לשקול, פרמטרים לקחת בחשבון, לאזן בין רציונל לרגש, בין צרכים לחלומות ועוד – אחת מהן היא דמותו של המכונית המשפחתית הבאה.

הרכב המשפחתי צריך למלא כמה פונקציות שונות ושימושים מגוונים, הוא צריך לשרת את הצרכים השונים של משפחה ובהתאם לסוג המשפחה ואופי השימוש שלה ברכב. הכנו לכם צ'קליסט שיעזור לכם בבחירה.

איזה סוג של משפחה אתם?

מסוג השאלות ששואלת הגננת ביום המשפחה ואנחנו אמורים לשאול את עצמנו בבחירת הרכב למשפחה: כמה אנשים אתם במשפחה – אלה שמפעם לפעם עוד יתכנסו כולם לרכב אחד בדרך לאנשהו? האם אתם עוד משתמשים בכיסא תינוק או אפילו יותר מאחד, בוסטרים וכיסאות הגבהה? האם ישנה עגלת תינוק שאמורה להיכנס לתא המטען או שתהיה כזאת בשנים הקרובות?

אלה השאלות הבסיסיות ביותר, שישפיעו על גודל הרכב שאתם מחפשים, אבל יש גם שאלות נוספות תחת הכותרת "סוג של משפחה", למשל: האם אתם משפחה מטיילת? כזו שגומעת מרחקים כל סופ"ש, שמאתגרת את הגלגלים בדרכים צדדיות ושבילי עפר? כזאת שערכת קפה, כיסא נוח, שמשייה ומחצלת יושבים אצלה קבוע בתא המטען (ביחד עם עגלת התינוק, כמובן)? משפחות שנוהגות לטייל בתדירות גבוהה ירצו בוודאי רכב עם תא מטען ותא נוסעים מרווחים ונוחים ואולי משהו שהוא בכיוון ה-SUV או 4X4.

אבל, החיים הם – כמה מצער – לא רק סופ"שים. אתם יודעים להגיד – כמה יבלה הנהג הראשי ברכב בכל יום או במהלך השבוע? נסיעות יומיומיות ארוכות לעבודה ובחזרה? אם כך, לא הנוחות וחוויית הנהיגה פרמטר חשוב שיכול להשפיע על הנסיעות הללו השפעה ניכרת.

מה התקציב?

כשאתם יודעים בערך מהם הצרכים שלכם וכמה אתם הולכים לבלות ברכב ובאיזה הרכב, הגיע הזמן להתכנס לכדי תקציב: מהו הסכום שאתם יכולים או רוצים להקציב לרכב, מהו ההון האישי הקיים (כמו למשל ממכירת הרכב הקיים) מהו הסכום שתעמדו בו בתשלומים חודשיים במסלול מימון לרכישת רכב?

התקציב הכללי הוא עניין אחד – ההון הזמין, כאמור וההתחייבות הפיננסית שאתם יכולים לקחת על עצמכם בהלוואה. וזה השלב לזכור את הפרטים הקטנים: התשלומים על הרכב אינם מסתיימים בהחזר המימון, הם כוללים גם את הדלק כמובן (שגם התייקר לאחרונה, להזכירכם) את תשלומי הביטוח. על כך בהמשך.

משפחתית מונעת בנזין או מכונית חשמלית?

אמרנו עלויות הדלק? ובכן, הזמנים השתנו וקיימת גם אופציה אחרת. רכב חשמלי משפחתי יכול להוזיל את עלויות הדלק, למשל ושווה לקחת את זה בחשבון. כמובן ששיקולים נוספים נכנסים למשוואה כמו שינויים בעלויות הטעינה בשנים הקרובות, זמינות וקרבה של עמדות טעינה לביתכם או למקום העבודה, אפשרות הטעינה מתחת לבית ובכלל הרצון שלכם לעבור לרכב מונע חשמל או שמתאים לכם עוד להישאר עם הבנזין המוכר.

בכל מקרה, אם אתם עוד לא בשלים לאמץ את המכונית החשמלית, כדאי לבדוק היטב אודות צריכת הדלק של מכוניות שאתם לוקחים בחשבון. עלויות הדלק הן משמעותיות בהוצאה השנתית של משפחה וקיימים פערים גדולים בין יצרניות וסוגי הרכבים בצריכת הדלק שלהם. ומעבר לתקציב, תנו גם איזה מבט על הסביבה – שווה לשמור עליה ואם לא ע"י מעבר לחשמל, לפחות לבחור במכונית בעלת צריכת דלק נמוכה.

ביטוח רכב: שיקול משמעותי בבחירת רכב

לסוג הרכב יש השפעה מכרעת על עלות הביטוח שלו. עוד בזמן החיפוש והתחקיר לגבי האופציות הממונעות העומדות לרשותכם, שווה גם לבדוק עלויות של ביטוח לרכב משפחתי, ובהתאם לסוג, מודל ושאר מאפיינים. פרמיית הביטוח מתומחרת על בסיס פרמטרים של הרכב (מלבד הפרמטרים האישיים שלכם כמו גיל, ותק רישיון הנהיגה ועוד). מכוניות שמצוידות במערכות בטיחות אקטיביות ומתקדמות יזכו להטבות ולהוזלת מחיר הפרמיה – זאת מהסיבה הפשוטה שהפרמיה מתומחרת בין השאר לפי סיכוייו של הנהג להיות מעורב בתאונת דרכים ומכונית שמצוידת במערכות אלו, יודעת למנוע תאונה ולהפחית את הסיכוי.

אגב, אם כבר דיברנו על רכב חשמלי, רבות מהמכוניות הללו מצוידות במערכות הבטיחות המתוחכמות ביותר, כך שזה שיקול נוסף בהחלטה אם ללכת על חשמל או בנזין.

מידע שכדאי לדעת: אפשר להתקין מערכות בטיחות במכוניות שלא הותקנו בהן כאלה אצל היצרן. לא זו אף זו, שמדינת ישראל מצ'פרת בעלי מכוניות שעושים זאת ומעניקה החזר של עד 1,500 ₪ בתשלום הטסט השנתי למי שמתקין מערכות כאלו. וגם חברת הביטוח תעניק לכם מחיר שתואם את רמת הבטיחות המחודשת של הרכב.

משפחתית חדשה או יד שנייה?

האמת היא, שיש עוד כמה אופציות כמו מה שנקרא "אפס קילומטר" ורכישה של מכוניות שלא נמכרו אצל היבואן ונחשבות כבר לדגם מיושן. אבל הבסיס הכלכלי או השיקול הכלכלי הוא זהה: כל רכב סופג ירידת ערך מהרגע הראשון שעלה על הכביש ועוד קצת בכל שנה. רכב חדש משיל מערכו כ- 10% בשנה הראשונה וכ-10%-15% בממוצע בכל שנה. ירידת ערך היא כמו הפסד כספי, כך שכדאי לקחת את הנתון הזה בחשבון. ובתכלס, שוק היד שנייה מלא במכוניות כמעט חדשות והסיכוי למצוא רכב במצב מעולה ובמחיר טוב הוא יחסית גדול.

אם אתם הולכים על רכב חדש, בדקו אודות ביטוח ייעודי לרכבים חדשים כמו שמציעה הפניקס סמארט. פוליסה שמתחשבת בירידת הערך בשנתיים הראשונות, שמבטיחה שימוש בחלפים מקוריים בשנה הראשונה ועוד מיני הטבות מיוחדות לרכבים חדשים.