עמוד הבית » הנסיכה סלומה מתערטלת בתיאטרון גשר

הנסיכה סלומה מתערטלת בתיאטרון גשר

סלומה, צילום: Isaiah Fainberg
לראשונה בתיאטרון גשר אנו צופים בהפקה משותפת עם תיאטרון Royal Haymarket מהווסט אנד בלונדון שמעניקה לצופים חווית אסקפיזם ולרגעים נדמה שנסענו ללונדון לצפות במחזה חזותי מסקרן המשלב תיאטרון תנועה וטקסטים נוקבים על רקע של תפאורה מרהיבה שבמרכזה מזרקת מים שיעשו בה שימוש חושני בהמשך. הפרשנות החדשה למחזה הסנסציוני של אוסקר ויילד העולה באנגלית בתיאטרון גשר עם כתוביות תרגום בעברית וברוסית לא תותיר אתכם אדישים.

סלומה הוא מחזה שעורר שערורייה במאה ה 19, הפך לקלאסיקה וזכה לעיבודים רבים, בין היתר באופרה המפורסמת מאת ריכרד שטראוס. סיפור המסגרת של המחזה מתרחש במאה הראשונה לספירה. המלך הורדוס אנטיפס נושא לאישה את אשת אחיו, הרודיאה, דבר שאינו מקובל ביהדות ולכן מעורר עליו את חמתו של יוחנן המטביל. על מנת להשתיק את יוחנן משליך אותו הורדוס לצינוק. אשתו איננה מסתפקת בזה והיא מבקשת לנקום בו עד מותו. היא מניעה את בתה  סלומה, במסכת של תככים ויצרים לפתות את הורדוס ולרקוד לפניו את ריקוד חושני הכולל פיתוי ויצרים עזים, ריקוד שבעת הצעיפים. הורדוס הנלהב מוכן להיענות לכל בקשה שלה. סלומה שהיא בעצם שלומית, השרויה במערבולת יצרים גם היא מבקשת את ראשו של יוחנן המטביל על מגש של כסף על מנת לנקום את נקמת אימה ונקמתה שלה על חווית דחייה והעדר קבלה עד לסופו הטראגי של מסע הנקמה והיצרים שאליו נחשפים הצופים.

צילום:Isaiah Fainberg

>>>הדרך לחירות אישית …

ההפקה החדשה של תיאטרון גשר הופכת את הטקסטים הנוקבים של אוסקר ווילד לדיון על פוליטיקה מתקופת החשמונאים לשיח על שלטון, כוחנות, הנהגה ומלוכה הרלוונטיים מאוד לימים אלו  ובנוסף הבמה הופכת מפגן חושני של תיאטרון תנועה נועז המביא גם עירום מהפנט אל הבמה במשחק חושני ומלא עוצמה של השחקנית נטע רוט המעצבת דמות מלאת ניגודים הנעה בין ילדותיות נערית לאישה צעירה המפלרטטת בעוצמה חושנית מתוך אמת פנימית ורצון בנקמה. הבמאי מקסים דידנקו, שהינו אזרח רוסי, מצא את עצמו מחוץ לגבולות מולדתו מאז הפלישה לאוקראינה אך המוניטין העולה שלו הפך אותו לבמאי מבוקש ומוערך שזכה לאחרונה בפרס יוקרתי על בימוי. המחזה סלומה של אוסקר ווילד שנכתב בצרפתית מכיל בתוכו ביקורת נוקבת על החברה האנגלית של סוף המאה ה  19 וכולל כמה מונולוגים מבריקים, מתריסים, בועטים ושנונים על שלטון, כח ומניעים אנושיים. המחזה זכה לגרסאות רבות בתיאטראות ברחבי העולם ולפרשנויות שונות בדמות הפקות מגוונות.

צילום:Isaiah Fainberg

 

המחזה נוגע בסוגיות חשובות היוצרות ניגוד וקונפליקט מהותי על הבמה. שלטון מלוכה מול שלטון דת. ערך המשפחה מול ניצחון היצרים והנקמה. מניפולציה נשית יצרית מול אמונה נאיבית באל. יהדות מול נצרות ונרטיב אמונה יהודית מול אמונה נוצרית ככלל וערך החיים מול המוות. המוטיב המשמעותי שהפך סימן הכר של היצירה הוא ריקוד שבעת הצעיפים שמקבל הפעם פרשנות של סצנת פיתוי מהפנטת בדמות תיאטרון תנועה מסקרן עם מוטיבים מתרבות המזרח. אנסמבל השחקנים של תאטרון גשר מפגין משחק עוצמתי ובראשם דורון תבורי האגדי שמפליא גם הפעם ליצור דמות ייחודית בדמותו של הורדוס שלא ניתן להסיר ממנו את העיניים בשפה האנגלית במבטא בריטי מרשים שיוצר הרחקה של הקהל מהדמות ומצד שני גם מאפשר ביקורת נוקבת שלא נשאר אדישים אליה.

צילום: Alexander Khanin

 

המחזה הופך לחוויה חזותית מרהיבה בזכות התפאורה האמיצה והתלבושות שעיצבה גליה סולודובניקוב היוצרת מפגן חזותי מרהיב בשילוב תאורה עוצרת נשימה ודרמטית של  גלב פילשטינסקי המקבלת מעטפת מלאת עוצמה עם המוזיקה של לואי לבה ובשילוב הכוריאוגרפיה של פולינה דריידן. אם אתם חובבי תיאטרון בניחוח בריטי עם טקסטים נוקבים של אוסקר ווילד ואוהבים תאטרון תנועה, אזי מובטח לכם שתהנו מחוויה ויזואלית מרשימה.

צילום:Isaiah Fainberg

בתפקיד הורדוס אנטיפס, מושל יהודה: דורון תבורי

בתפקיד הורודיה, אשתו: לנה פרייפלד

בתפקיד סלומה, בת הורודיה: נטע רוט

 

ורד גרנדיר פרוכטמן – כותבת תוכן, יועצת ארגונית ומגישת הפודקאסט ללטש את היהלום הפנימי