עמוד הבית » טקס חלוקת פרסי אקו"ם בסימן שנה מטלטלת שמצמיחה פסקול נוקב ונוגע

טקס חלוקת פרסי אקו"ם בסימן שנה מטלטלת שמצמיחה פסקול נוקב ונוגע

אושר כהן וצביקה הדר בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום
הטקס החגיגי לחלוקת פרסי אקו"ם ליוצרים במוסיקה הישראלית היה שונה הפעם. הוא החל מתיעוד סרטוני נובה והיה בסימן השנה הקשה שעברנו כאומה וכחברה. בטקס ניתן היה למצוא שילוב בין אהבת המולדת להנצחה, זכרון והישרדות, שבאו לדי ביטוי בשירה ומוסיקה חדשה ונוקבת מול מוסיקה נוסטלגית רלוונטית מתמיד.

זו השנה ה-68 שהטקס מתקיים והפעם בהנחיה רגישה המשלבת הומור וטקסטים נוגעים ללב של צביקה הדר שמזכירים לנו כי הוא אחד המנחים הרגישים שיש לנו. בטקס הוענקו השנה פרסים על מפעלי חיים ליוצרים יאיר קלינגר ויוסי גיספן על תרומתם לעולם המוסיקה הישראלי ולעיצוב פסקול חיינו.

יוסי גיספן בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום

 

>>>להקשיב לצלילי הנשמה …

בין יתר מקבלי הפרסים – חנן בן ארי, יסמין מועלם, אופיר כהן ויגל אושרי, נס וסטילה, אושר כהן, גיא דאן, דני ליטני ומשפחתו של מאיר אריאל. הפרסים הוענקו ליוצרים, אנשי תעשיית המוסיקה שתרמו רבות לקידום היצירה והתרבות הישראלית.

פרס על שמה נעמי שמר על מפעל חיים למלחין הוענק ליאיר קלינגר. קלינגר, יליד תל אביב, החל לנגן ולהלחין מגיל צעיר. הקריירה המוסיקאלית שלו החלה לפרוח בסוף שנות ה-60, אז השתתף בפסטיבל הזמר והפזמון עם שיר שכתב לשלישיית גשר הירקון. מאז הוא השתתף בפסטיבלים נוספים, כתב ללהקות צבאיות, כתב מוסיקה לסרטים והלחין לאורך שישה עשורים רבות מהקלאסיקות הגדולות של הזמר העברי. בין שיריו הביתה, כל נדרי, דרישת שלום, קום והתהלך בארץ, אדמה, אני עושה לי מנגינות, חלומות, עופרה, עגילי דמאר ועוד שירים רבים ואהובים שהפכו גם הם לפסקול לאומי. לבמה עלתה ירדנה ארזי לביצוע דרמטי בסגנון אמא קוראז' של השיר הביתה שבשנה הנוכחית הפך המנון הקורא להחזרת החטופים וקיבל בערב הזה משמעות של זעקה ומחאה בביצוע שכמוהו לא שמענו מירדנה מזה זמן רב.

ירדנה ארזי בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום

 

פרס על שם אהוד מנור על מפעל חיים לפזמונאי הוענק ליוסי גיספן, מהכותבים הפוריים והמצליחים  במוסיקה הישראלית האחראי על פסקולים רבים המשלבים זמר מזרחי וישראלי. לבמה עלתה ספיר סבן וביצעה את עד סוף העולם בביצוע מלא פאתוס ומצמרר כאחד. במוזיקה הישראלית שכתב מעל לאלף ומאה שירים, ביניהם להיטים גדולים שעיצבו את דמותה התרבותית של מדינת ישראל: כשהלב בוכה, עד סוף העולם, ערב טוב לך, את המחר שלי, מי שמאמין לא מפחד, חלום מתוק ועוד. פסקול שיריו הפך לפסקול שלנו כחברה. כשעלה יוסי לקבל את הפרס קרא בדבריו אל העם לחדול ממלחמות אחים ופילוג וקרא לאחדות. הקהל חיבק אותו במחיאות כפיים סוערות.

פרס הישג השנה על שם משה וילנסקי הוענק לשיר שקיבל משמעות חדשה, לצאת מדיכאון בביצוע יגל אושרי , שהפך בשנה החולפת להמנון. גם בשעות החשוכות של הלילה, מאז ה-7 באוקטובר, שירו היה כוכב קטן שמאיר את הדרך לעם בחשיכה. בתום חדשות קשות, בתום אזעקות בשעות הקטנות, בתום לילות שחורים, אושרי דיבר באומץ על התבוננות פנימה וגם כי השיר באופן טרגי, ובצורה נוגעת, זיקק בצורה מדויקת את תחושות הלב של כולנו בתקופה שמורכבת משעות אפלות של לילה. לצאת מדיכאון הוא לא רק שיר השנה. הוא  הפך המנון של מדינה שלמה בתקופה מטלטלת.

פרס הישג השנה לאלבום על שם עוזי חיטמן הוענק ליסמין מועלם ולישי סוויסה על האלבום אין עולם שהצליח להביא נחמה ולעורר תקווה בלבבות של ישראלים רבים. יסמין עלתה לביצוע מרגש בקולה הייחודי הנע בין לחישות שקטות לעוצמה ווקאלית מצמררת בעלת גוון קול ייחודי.

יסמין מועלם וישי סוויסה בטקס פרסי אקום, צילום: – שלומי פינטו, אקום

 

פרס הישג השנה למחבר על שם יוסי בנאי הוענק לחנן בן ארי על אלבומו יש כאן יותר מזה . הטקסטים של חנן הם מזמן הרבה יותר משירים. יש כאן אדם ואמן מעורר השראה, שבשיריו ממיס חומות בחברה הישראלית ומקרב  בין אזרחי ישראל באמצעות הזדהות עם מוסיקה כשהוא מצליח ליצור משפטים אלמותיים ולגיטימציה לשיר בקולי קולות על עטלף עיוור. נרקומן של אושר, מסלסל בשיר אחד, בשיר אחר מקנא באביתר בנאי על שגילה את אלוהים באמצע החיים. חנן הוא אמן שמזכיר לנו מה תפקידו המלא של אמן בישראל, להשמיע קול ולהיות מודל והשראה. בשנה החולפת, חנן לקח על עצמו לרפא ולסייע בהחלמת אלפי הפצועים בגוף ובנפש, ומצא בתוכו תעצומות הנפש שנדרשות על מנת ללוות בשירה את דרכם האחרונה של עשרות הרוגים. כשעלה להודות על הפרס ולקבלו היה ניכר שגם הוא חווה שנה מטלטלת.

חנן בן ארי בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום

 

השנה בחר דירקטוריון אקו"ם להעניק פרס על תרומה למוסיקה ולתרבות הישראלית שהוענק לדני ליטני על דמותו הייחודית והבולטת כבר שישה עשורים כיוצר, מלחין, נגן ומבצע, בסגנון ייחודי משלו המשלב בלוז, רוק וקאונטרי. את שירו משבר אמון  ביצע אריק סיני בקולו החם וסחף את הקהל לשירה. אחריו עלה לקבל את הפרס דני ליטני בעצמו, כבד שמיעה, צועד עם מלווה שסייעה לו וניכר היה שמצבו הבריאותי אינו כתמול שלשום.

יואב גינאי,דני ליטני וצביקה הדר בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום

 

פרס מיוחד לשימור מורשת מאיר אריאל הוענק למשפחתו. המשפחה קיבלה את הפרס על תרומתה רבת השנים לשימור, הנצחה והפצת יצירותיו של האמן שהביאה להכרה רחבה במעמדו כאחד מהכותבים החשובים והמשפיעים בתרבות הישראלית.

אות הוקרה מיוחד הוענק השנה בטקס לחברת ההגברה סינקופה מקיבוץ כפר עזה – מהמובילות והמצטיינות בתחומה בתעשיית המוזיקה הישראלית. באירועי ה-7 לאוקטובר שכלה החברה 4 מחבריה – אביב ברעם, נטע אפשטיין, יובל סלומון וניצן ליבשטיין, ושניים נוספים מחבריה נחטפו – התאומים זיו וגלי ברמן. האם נכחה בקהל.

"לאחר לבטים רבים, החלטנו כי למרות המצב בו נמצאת מדינת ישראל מאז טבח השבעה באוקטובר והמלחמה בה אנו שרויים, לקיים השנה את טקס הפרסים. הטקס יהיה בסימן שלתקווה ואחדות. היצירה הישראלית, המילה הכתובה, הצלילים והמוסיקה, יש בהם ערך מרפא וחשוב. דווקא בשנה כזו, עלינו לחזק את היצירה הישראלית ודרכה להעביר מסר של אחדות. אני גאה להיות חלק מארגון שמוקיר את יוצריו ומאחל לכל הזוכות והזוכים המשך יצירה פורה גם בימים אלה".

פרס אקום ליצירה הישראלית המושמעת ביותר הוענק לשיר יוניקורן בביצוע: נועה קירל, שעלתה לביצוע ווקאלי כמעט אקוסטי מרשים שנכנס ישר ללב. מילים ולחן: דורון מדלי, ינון יהל, מאי ספדיה ונועה קירל, עיבוד – ינון יהל.

נועה קירל וצביקה הדר בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום

 

פרס אקו"ם על שם סשה ארגוב על הישג השנה למלחין אושר כהן. כל כך צעיר אבל עמוס בכישרון ובכל כך הרבה גזרות. הוא כותב, מלחין, מנגן על שלל כלים, מבצע ואפילו מפיק. למרות גילו הצעיר הוא בשטח כבר כמה שנים טובות, בחריצות ובהתמדה, כותב גם לאחרים: עומר אדם, שרית חדד, נועה קירל ועוד. שיריו כנים, נוגעים ללב ונכנסים ישר לליבו של הקהל. הוא הביא למוזיקה הישראלית גוון ייחודי: מזרחיות מעורבת בהשפעות מעולמות הסולו הארנדבי והשראה מקלאסיקות ישראליות, ואלס, דאנס ועוד. בשנת 2023 הוא עשה קפיצת דרך משמעותית בהופעות עם תרקדי, שיצא בתחילת המלחמה וריגש רבים.

פרס אקו"ם על שם יאיר רוזנבלום על הישג השנה הוענק למעבד גיא דאן על הפיכתו למפיק המוזיקלי הנחשק ביותר בישראל כשמדובר בהפקת מופעי ענק. תחום ההופעות החיות בישראל מתקדם מאד בשנים האחרונות, והסטנדרטים עולים לרמה גבוהה ביותר בכדי להעניק לקהל הישראלי חוויה בעלת ניחוח בינלאומי. עומר אדם בפארק הירקון, אייל גולן בבלומפילד, מופעי חנוכה NEXT והפסטיגל, נועה קירל בפארק הירקון- מאחורי כל אלה עומד המפיק המוזיקלי והמעבד גיא דאן. המנצח על התזמורת תרתי משמע, מתמודד עם הרכבים מוזיקליים רבי משתתפים, לא חושש מאתגרים ומצליח ליצור חווית קהל עוצמתית בעיבוד הלהיטים הכי גדולים של ישראל.

את הערב סיים צמד הרפארים שאי אפשר להשאר אדישים אליהם. פרס הישג השנה לתגלית על שם ענבל פרלמוטר הוענק לנס וסטילה (נסיה לוי ודור סורקר) המייצגים את קולו החדש, המעודכן והבועט של דור שלם המזדהה עם הטקסטים המטלטלים בסגנון ראפ קצבי ונוקב. בדברי התודה שלהם שניהם אמרו שלא היה באפשרותם לדמיין פריצה כה משמעותית ומהירה לתודעת הציבור והם אסירי תודה על כך לקהל ולזה, יש הקוראים  לזה עגלת המלחמה שהביאה אל פתחנו יוצרי מחאה.

נס וסטילה בטקס פרסי אקום, צילום: שלומי פינטו, אקום

 

היה זה ערב הצדעה למוסיקה העברית על גווניה השונים. החל מקלאסיקות ופסקול חיים ועד ליוצרים צעירים ועכשוויים כשהמייחד את כולם הוא הצורך: להשמיע את קולם ולהותיר חותם מוסיקלי בתקופה מטלטלת ומכאיבה. נראה היה כי המוסיקה והיצירה מהווה בסיס לפיתוח חוסן בתקופה מכאיבה. בערב הזה, נוכחנו לדעת שוב שכשהתותחים רועמים גם המוזות רועמות.

 

מאת ורד גרנדיר פרוכטמן. כתיבת תוכן, התמחות ביחסים ומגישת הפודקאסט ללטש את היהלום הפנימי.