אישלחם – אמנות האפייה בתעוז
בדרך החלטתי לעצור בבית מאפה מיוחד באזור תעוז “אישלחם”. הגעתי לשם כדי לנשנש מאפה רך וטעים וגם ליהנות מהשקט והטבע שהאזור מציע. סיפורו של אישלחם קסום ביותר.נכנסתי למאפייה, מקום גדול ונעים. עיניי תפסו כמה ככרות לחם בעבודת יד מיוחדות וכמה מאפים טריים בניחוח צרפתי. לא היססתי, שמתי כמה מהם בשקיות נייר, לקחתי קפה וישבתי בחוץ במרפסת הגדולה.פגשתי את אייל תמיר, הנקרא “אישלחם”, והנה סיפורו: בשנת 2018, אייל למד צילום במוסררה ובת זוגו הביאה לו מאפה ריחני שטעמו גן עדן הריח והטעם פתחו לו צוהר חדש. זו הייתה אהבה ממבט ראשון.

אייל דפק בדלת של מאפייה מקומית שמשם הוכן המאפה , אמר שהוא רוצה ללמוד לאפות, ולמד את כל רזי האפייה. הוא עבד שם שש שנים, ובמהלך לימודיו עבר לנווה שלום והתחיל למכור לחמים ביתיים בימי שישי. עם הזמן הביקוש הלך וגדל. אייל מצא צריף קטן והחל לאפות פעמיים בשבוע, הכין שולחן בכניסה, ואנשים החלו להגיע. משם התרחב העסק למכולות בסביבה.בתקופת הקורונה המאפייה נשארה פתוחה כעסק חיוני. הוסיפו ספסלים במרחקים בטוחים והגיעו המון אנשים. המקום הפך למעין קהילה. המאפייה גדלה ובעקבות הביקוש התפתחה לבית קפה המציע גם מאפים וכריכים. אייל מספר: “הגעתי לאפות לחמים וכיום אנחנו עסק ממש גדול”.הלחמים הם מחמצת על כל גווניה. אייל שומר על מחיר הוגן וסביר עבור כל שכבות האוכלוסייה. המוצרים הם ללא חומרים משמרים, והלחם הוא עבודת יד כחול-לבן, עם קמחים מלאים איכותיים. המקום הפך למעין קהילה, ואייל מכיר את המבקרים הקבועים. “יצרתי מקום לכולם”, הוא אומר, “עם נוף מדהים, לבוא ולשבת ולנשום”. תהיו בטוחים שהכל כאן טעים ביותר.

המקום פתוח בין השעות 08:00-14:00. אל תפספסו מקום ייחודי זה.
מזקקת הולנדר – סיפור משפחתי מרגש
אחרי שבטננו התמלאה, הרשינו לעצמנו לנסוע למזקקת הולנדר. בכניסה למזקקה קיבלה אותנו רוני הולנדר-מועטי עם עיניה הבורקות וחיוכה הלבבי. מדובר בעסק משפחתי שהוקם מחדש ב-2019, לאחר שנים שלא פעל. רוני מגיעה ממשפחה שכל עיסוקה בייצור אלכוהול עוד מסוף המאה ה-19, והיא מהווה את הדור החמישי בתחום. “אלכוהול מציל חיים” – זו האמירה של המשפחה, ולא בכדי. סבא רבא של רוני, שהגיע ממשפחה אורתודוקסית, היה בעל מזקקה בצ’כוסלובקיה. היה לו עסק צנוע והרבה ילדים. כשהתחילה מלחמת העולם השנייה, אחת מבנותיו, שאפה להיות “מלכת האימפריה באלכוהול של צ’כוסלובקיה”, והמשפחה עברה לעיר אחרת ורכשה יקב.כשפרצה המלחמה, האלכוהול הציל את המשפחה ויהודים נוספים. הם שיחדו את המשטרה בכסף ואלכוהול, ובדרך זו הצילו יהודים, העבירו רשימות והבריחו אותם. העסק קיים באירופה עד היום.

הסבא רבא הגיע לישראל באוניית מעפילים. על הבקבוקים במזקקה מופיעה תמונה שלו משנת 1941 באיטליה, במחנה מעצר, שם בנה מזקקה מחביות ופחים שמצא, ומצא דרך לחיות. “זה הניצחון שלנו“, אומרת רוני. “אלכוהול הוא מציל חיים”. רוני הוכשרה בחו”ל בתחום האלכוהול. המזקקה מייצרת תזקיקים מפירות המגיעים מכל רחבי הארץ. הם עובדים עם חקלאים רבים, מעבדים את הפירות כמו יין, מתסיסים אותם בעזרת שמרים (הסוכר הופך לאלכוהול), ואז מזקקים בעזרת חום. מהתהליך יוצא נוזל שקוף בעל 87 אחוזי אלכוהול, אותו הם מדללים כדי ליצור ליקרים טעימים. הישיבה במרפסת המזקקה מדהימה, עם נוף פתוח שמעורר השראה. אסור לפספס את המקום – הנאה מושלמת.

המקום פתוח שישה ימים בשבוע: בימי חול בין 09:00-16:00, ובימי שישי בין 09:00-15:00. מציעים סיורים, טעימות וסדנאות. פרטים נוספים ניתן למצוא באתר האינטרנט שלהם.
מלון נווה שלום – מפגש תרבויות בחיק הטבע
אחרי הטיול של הצהריים, נסענו לכיוון המלון. הנסיעה מהמזקקה ארכה כעשרים דקות. זה הרגע שאתה אומר לעצמך: “אני מגיע למלון לנוח, למצוא שלווה ושקט”. מלון נווה שלום ממוקם בסמוך ללטרון, ביישוב ערבי-יהודי שיתופי. הדרך למקום ירוקה ונעימה. היישוב הוקם לפני כחמישים שנה על ידי ברונו, נזיר ממנזר לטרון, שהיה לו חלום להקים יישוב רב-תרבותי ודו-לאומי. האנשים המתגוררים כאן בחרו לחיות ביחד ולקבל את האחר. זהו מקום שאינו דומה לשום עיר או יישוב אחר בישראל הדדיות היא ערך מרכזי, ולקיצוניות אין מקום. היישוב הינו חילוני, והכבוד ההדדי מאפשר מקום לכולם.

במלון 41 חדרים, כאשר מחציתם ברמת דלוקס והשאר ברמה סטנדרטית. במתחם יש מרכז כנסים ומקום מיוחד ליוגה במרכז שנקרא “היונה הלבנה”. המדשאות רחבות, והנוף, הפרחים והגינון מושקעים מאוד. זהו מלון בחיק הטבע, עם בריכה נעימה. המסעדה פעילה לאורחים בימי חמישי, שישי ושבת. ניתן לערוך במקום אירועים לעד 250 איש. הצוות מדגיש שחשוב להם לשמר את הסגנון המיוחד של המקום, והם מזמינים את כל מי שמחפש חופש, הנאה ושקט פסטורלי. המלון בנוי בשורות על פסגת ההר, והדרך לחדרים עוברת בשבילים מלאי פרחים וירק. השקט במקום מוחשי – לא תאמינו, אבל ניתן ממש לשמוע את השקט. החדרים שופצו לאחרונה, וכוללים מיטה רחבה, פינת ישיבה לאירוח חברים ומרפסת פרטית עם נוף מרהיב. במטבחון יש מקרר וקומקום- ממש חמד של חדר. למעוניינים בכוס יין, ניתן לרכוש במלון יינות מיקב מוני הסמוך או להביא עימכם.

החדר נקי ומקסים. ממש נהניתי להיות בו, כאילו הייתי חלק מהאווירה והטבע הירוק שסביב. המרפסת מושלמת, וכל חדר מבודד היטב לפרטיות מלאה. ארוחת הערב מוגשת במרפסת החיצונית של הלובי, והנוף הפסטורלי משתלב עם השקט לחוויה מושלמת. הארוחה בשרית וטעימה. בבוקר מוגשת ארוחה על טהרת המטבח הערבי, הכוללת לאפות טריות שנאפות במקום, תה צמחים ולאבנה מהאזור פשוט מושלם.

אני ממליצה ללכת, או לנסוע ברכב (3 דקות נסיעה), למרכז הרוחני “דומיה”, ושם יש תצפית עוצרת נשימה. בשעות בין הערביים אפשר לראות את כל הנוף המרהיב. אני מבטיחה שזו חוויה רגשית עמוקה. זיכרו רק חצי שעה מהבית, ויש לכם נופש קסום באזור שאולי לא הכרתם חוויה קולינרית, שקט והתרגשות במקום אחד.

לינק לאתר: https://neve-shalom.co.il/
הוספת תגובה